recap Meetup Microservices: 'een gezellig, leerzaam feestje'

Meetup Microservices: 'een gezellig, leerzaam feestje'

recap, meetup, itdevcafe ...

Dinsdag waren we in het Amsterdam Science Park voor de meetup over microservices. We lieten coding architect Pieter Joost van de Sande aan het woord en daar hebben we geen seconde spijt van gehad!

Niet voor niets dat Microsoft hem al eens beloond heeft met de Most Valuable Professional (MVP) award.

Grootste datingsite van Zweden

Zelf is Pieter Joost van de Sande werkzaam voor de grootste datingsite van Zweden: Happy Pancake. Vol passie wist hij de bezoekende development heroes te enthousiasmeren voor de wereld van gedistribueerde systemen. Omdat µServices nog vrij nieuw zijn, zijn er relatief weinig developers die er ervaring mee hebben. Een onderwerp dat veel vragen opwekte bij het publiek dus. Er kwamen interessante gesprekken op gang, waardoor het een interactieve bijeenkomst werd. “Het was informatief, informeel en gezellig”, vindt een bezoeker.

Continue conflicten en toch succes

Pieter Joost vertelde over het repliceren van data, hoe je microservices succesvol toepast, de technieken die daarvoor nodig zijn en hij kaartte het continue gevecht met microservices aan. Er zijn volgens hem altijd conflicten met µServices die niet consistent zijn. Daardoor zijn er meerdere waarheden waar na jarenlange ontwikkeling nog steeds geen oplossing voor is. Pieter Joost concludeert zelf dat het van groot belang is dat microservices volledig onafhankelijk van elkaar zijn.

Daarnaast onthulde de coding architect het geheim achter het succes van de datingsite: “De online list aan de rechterkant is de grootste drive voor bezoekers om naar Happy Pancake te komen. Die list zorgt er dan ook voor dat we een gemiddelde bezoekerstijd van acht minuten hebben”, aldus de spreker. Een greep uit de termen die voorbijkwamen: GET, S3, http endpoints, denormalizers, databases, A/B testing, down services, combined views, infrastructuur en service degradation. Ook kwamen er uitspraken als ‘Polyglot developers are a myth’ voorbij.
 

Probleemoplossers onder elkaar

Pieter Joost aan het woord: “Deze avond was inspirerend, informatief en gezellig. Het voelde alsof we lekker even met ontwikkelaars onder elkaar waren - en dat was ook zo. Het feit dat er bier was, is iets wat negen van de tien keer niet voorkomt. Er hing een informele sfeer. Het publiek bestond uit developers met veel praktijkervaring, het waren de echte ‘probleemoplossers’ van bedrijven. Dat merkte je meteen aan de vragen die gesteld werden. Het was daardoor lekker interactief. Als ik een punt probeerde te maken en iemand begreep het niet, dan werd het gewoon in de groep gegooid en zorgde ik voor verduidelijking. Op deze manier ontstond er een interessant gesprek in plaats van een monoloog waar ik alleen maar informatie zend."
 

Leerzaam feestje over microservices

"Op een schaal van 1 tot 10 krijgt deze meetup van mij gewoon een echte 10: er was bier, pizza, er werd niet moeilijk gedaan over tijd en er kwamen interessante vragen uit het publiek. De locatie is goed bereikbaar met de auto: je parkeert gratis en recht voor de deur. Het was meer een feestje waar je ook nog iets leert!", beoordeelt Pieter Joost. 
 

Meetup Design thinking in tech

Graag nodigen we je uit voor de volgende meetup. We geven dinsdag 21 juni het woord aan Bob van Luijt. Deze avond staat in het teken van #designInTech. We gaan dieper in op wat dit voor de software ontwikkelaar en architect betekent. Zelfde tijdstip, zelfde plek, maar verse pizza! Het enige wat jij mee hoeft te nemen is een luisterend oor en een goede discussievraag. Hier meld je je aan voor de volgende meetup in het IT Dev Café.