recap Meetup Design Thinking in Tech: 'de puzzelstukjes vielen in elkaar'

Meetup Design Thinking in Tech: 'de puzzelstukjes vielen in elkaar'

meetup, recap, webdesign ...

Dinsdag waren we in het Amsterdam Science Park voor de meetup over Design thinking in Tech. We lieten creator Bob van Luijt aan het woord, en met succes! Hij lichtte toe hoe software een commodity geworden is. Een eyeopener? In ieder geval vielen voor een aantal bezoekers de puzzelstukjes in elkaar.

De spreker liet zich inspireren door John Maeda. Een tikkeltje jaloers op zijn imponerende cv? Misschien… maar Bob’s cv mag er ook zijn. Hij noemt zichzelf een creative technologist en designer en richtte zo’n acht jaar geleden zijn eigen bedrijf Kubrickology op. Een bedrijf dat zich in eerste instantie richtte op het schrijven van software, maar dat zich inmiddels een heus designbureau mag noemen.
 

Een versmelting van tech en design

Op zijn negende ontwikkelde Bob al een passie voor technologie. “Mijn vader had een IBM XT en daar zat een softwareprogramma op. Er werd dan gevraagd: ‘Wat is je naam?’, waarop ik antwoordde: ‘Bob’. De audiospeler reageerde hierop met: ‘Hoi Bob’, dat vond ik waanzinnig vet. Uiteindelijk ben ik Kunst gaan studeren en pas na mijn studie wist ik mijn passie voor kunst en technologie samen te brengen in het creëren van software en design”, vertelt de spreker. Achteraf gezien een goede beslissing, want software is niet meer uit onze levens weg te denken, sterker nog software became commodity, volgens Bob: “Op het moment dat technologie en software overal zijn, betekent dit dat software een gewoonte is geworden. Het is niet meer zo dat je een business bedenkt, en dat je vervolgens concludeert dat het handig zou zijn als je daar een bepaalde technologie bij zou hebben. De business ís tegenwoordig de technologie. Daar zit geen verschil meer in. Alles wat je nu ontwerpt, zit software in. Business, software en design zijn volledig met elkaar versmolten”, legt hij uit.

Spreken via software

“Ik begon me af te vragen waarom ik deed wat ik deed: waarom maakte ik eigenlijk software? Die vraag hield me bezig. Ik kwam uit bij dat ik het leuk vind om iets te maken waar mensen mee omgaan. Met je software communiceer je namelijk met mensen. Ik vind dat een softwareontwikkelaar zich daar bewust van moet zijn. De developers moeten realiseren dat ze iets maken voor mensen. Dat interesseert me enorm."

Veranderingen in kaart gebracht

“Ik merkte al langere tijd dat we een verandering aan het doormaken zijn, maar om het precies in kaart te brengen is lastig. Door Bob’s verhaal vallen voor mij de puzzelstukjes nu in elkaar”, vertelt een bezoeker van het IT Dev Café. Bob voegt daaraan toe: “Je merkt aan de mensen dat ze voelen dat er een verandering gaande is waar ze nog niet echt zicht op hebben. Ik ervaar dat ze het prettig vinden dat ik er iets over vertel."

Al met al een verhelderende avond: "Ik vond het leuk om voor deze groep te spreken. Ik ben veel op pad om dit verhaal over het shapen van technologie over te brengen. Waar ik dan vooral voldoening uithaal, is wanneer het kwartje valt bij mijn luisteraars. De sfeer was goed, er waren aardige mensen en er was veel pizza. Deze meetup krijgt van mij een tien. Lekker zo houden en niets meer aan doen!", sluit Bob af.

Meetup: iOS 10: what's new? en OBJ-C > Swift > Swift

Graag nodigen we je uit voor de volgende meetup over iOS 10: what’s new?, Objective-C en Swift. We geven dinsdag 19 juli het woord aan Mauricio T Zaquia en Pim Stolk. Ben jij benieuwd naar wat Apple aankomend najaar lanceert en denk je daar ook al een mening over te hebben? Tijdens deze meetup gaan we het bespreken – net als hoe we omgaan met de overgang van Objective-C naar Swift met een enorme codebase

Nieuwe locatie

Zelfde tijdstip, nieuwe plek en verse pizza! Wij zijn druk in de weer om een toffe, nieuwe locatie te regelen voor het IT Dev Café. Binnenkort meer, maar we verzekeren jullie dat we in Amsterdam blijven en dat het (minstens) net zo gezellig wordt. Het enige wat jij mee hoeft te nemen is een luisterend oor en een goede discussievraag. Meld je je aan voor de volgende meetup in het IT Dev Café. 

Klik hier en schrijf je in!

Suggesties

Heb je feedback over een gehouden meetup, of heb je ideeën voor toekomstige meetups? Laat het ons weten, we horen graag van je!