blog recap Objective-C to Swift:

Meetup Objective-C -> Swift: ‘Swift is de brug naar de toekomst'

meetup, itdevcafe, recap ...

Dinsdag gaven we het woord aan de eerste mobile developer van de ING: Pim Stolk. In het IT Dev Café kwam de inmiddels kersverse vader met een goed verhaal als iOS chapter lead, en wist hij het publiek mee te nemen in de Swift journey van de bank.

Met een achtergrond als information engineer rolde hij in 2007 de mobiele wereld in. Pim Stolk werkte bij Sharewire, ITmobile en bouwde al eens aan een applicatie voor ABN Amro: de saldochecker voor op de iPad. Hoe één telefoontje zijn carrière een boost gaf?

Write the code, change the world

“Ik werd benaderd door de ING, omdat deze bank ook een app wilde”, vertelt de spreker. Dat wees hij af, maar ING bleef aanhouden. De iOS developer ging uiteindelijk tóch op gesprek en werd verrast door de enorme technische achterstand. “Hier kon ik echt het verschil gaan maken. Er was nog niets: ik werd ING’s eerste iOS developer”, vertelt Pim Stolk.

Nieuwe features in ING app

Inmiddels is hij zes jaar werkzaam bij de ING, en zorgt hij ervoor dat zijn chapter zich elke dag ontwikkelt. “Op deze manier kunnen we de beste app maken en nieuwe features verzinnen. Zo hebben we blinde en oudere mensen geholpen met twee specifieke dingen: een voice-over, zodat ze onze applicatie kunnen voelen en er ondertussen verteld wordt wat je aanraakt.” Ook is de virtuele assistente Inge in het leven geroepen: “Als je swipet, dan helpt ze je verder: ‘Hallo, ik ben Inge, waarmee kan ik je helpen?’ en dan kun je haar aan het werk zetten: ‘Ik wil honderd euro overmaken naar Nuon’, dat helpt talloze mensen!”

Cutting edge technology in het bankwezen

“Ik werk bij ING, dat is een bank en een bank is per definitie saai en stom, volgens velen. Dat is niet zo. Wij denken erg goed na over wat wij doen en technologie is daarin enorm belangrijk. Wij hebben lang nagedacht over hoe wij Swift zouden implementeren in onze applicatie. Middels dit soort presentaties probeer ik over te brengen dat we zoveel meer doen dan alleen geld overmaken. We proberen continu cutting edge technologyte implementeren en koplopers te zijn. Wat ik mee wil geven is dat wij met de beste van de beste mensen werken, dat wij de beste van de beste mensen zoeken én dat we samen met hen de allerbeste bankingapplicatie van Nederland willen maken in Nederland.”

Objective-C > Swift > Swift > Swift

Toen negen jaar geleden de nieuwe programmeertaal Swift verscheen, riep dat veel vragen op bij Pim Stolk. “Ik wilde er alles over leren, dus besloot ik het boek ‘The Swift Programming Language’ te gaan lezen.” Vijfhonderd pagina’s verder bleef de iOS developer echter achter met alleen nog maar meer vragen. “Ik wilde met iemand praten over de nieuwe taal, maar met wie? Ik had geen idee.” Hij besloot er zelf mee aan de slag te gaan: (try-)trial-and-error.

De spreker begon zich vertrouwd te voelen met Swift en implementeerde het in de al vijf sterren tellende ING bankieren app. Risicovol? “Ja, de app heeft dagelijks miljoenen actieve gebruikers en Xcode was niet klaar voor Swift. Totdat we op een punt kwamen dat we voldoende geïnvesteerd hadden in de nieuwe programmeertaal, en we onze eerste productieklare feature in Swift implementeerden.” Het verschil tussen Objective-C en Swift? “Swift is de brug naar de toekomst op gebied van mobile en server-side development”, stelt de spreker.

IBM met Bluemix: end-to-end applicaties bouwen

“De combinatie van IBM en Bluemix vind ik een interessante ontwikkeling in Swift. Je kunt Swift daardoor op je backend draaien. Dit stelt ontwikkelaars in staat om end-to-end applicaties te bouwen. Ik zie dat als een grote technologische ontwikkeling. De toekomst van Swift en mobile development zullen hand in hand gaan, als je het mij vraagt.”

Native package manager

“Al onze nieuwe features zullen in Swift geschreven worden, maar we behouden onze grote codebase in Objective-C”, voorspelt Pim Stolk. “Swift verandert erg vaak, maar het voldoet absoluut aan mijn verwachtingen. Er zijn zoveel en zo vaak verschillende versies, dat kan soms tot frustratie leiden, maar het maakt de belofte wel waar. In het huidige Swift mis ik de package manager. Daar hebben we op het moment alleen externe van zoals CocoaPods en Carthage. Apple is bezig met een eigen package manager, maar helaas hebben we begrepen dat die nog wel even op zich zal laten wachten, maar dat is waar ik naar uitkijk: een native package manager.”

Let op: 27 juli is de laatste dag voor het accepteren van source-breaking changes in Swift 3!

Suggesties

Heb je feedback over een gehouden meetup, of heb je ideeën voor toekomstige meetups? Laat het ons weten, we horen graag van je!