Blog core naar cloud

Hoe gaan we van de core naar de cloud?

blog, tips, tricks ...

Het zijn spannende tijden waarin technische ontwikkelingen de massa sneller bereiken dan ooit. Het verwachtingspatroon van consumenten is (bijna) niet bij te benen omdat zij producten verwachten zodra er nieuwe technologie beschikbaar is. Cloud technologie en IoT spelen een grote rol in deze veranderingen. Vandaag gaan we kijken naar twee oplossingen voor deze problemen vanuit Microsoft: Microsoft Azure en .NET Core. Kunnen zij bieden wat jij nodig hebt?

Microsoft Azure en cloud oplossingen

Een van de eerste uitdagingen bij het bouwen van een IoT oplossing is de connectiviteit tussen de cloud en het apparaat. In sommige gevallen kan een apparaat zelf met de cloud communiceren, in andere gevallen moet dit via een field gateway. Dit is waar de IoT Hub van Microsoft Azure een rol in speelt. In de IoT Hub heeft ieder verbonden apparaat een uniek d2c en c2d eindpunt. Data van de verschillende apparaten kan naar hot en cold paths gestuurd worden maar ook naar een business logic.

 

Tijdens de Meetup van Spilberg's IT Dev Café heeft Chris den Arend de IoT Hub en het gebruik daarvan uitgelegd. Daarnaast gaf hij tips over hoe je dit kunt gebruiken om tot cloudoplossingen te komen. Een van de deelnemers was na deze uitleg zo enthousiast dat hij “niet kon wachten om dit met zijn baas te overleggen”. Benieuwd naar het hele verhaal? Slides van deze meetup kun je hier vinden.

De mogelijkheden met .NET Core

Omdat Microsoft wilde overleven in deze tijden moesten ze minder beschermend worden over hun eigendommen, nieuwe platformen omarmen en het businessmodel aanpassen aan de snel veranderende markt. De simpelste manier om verschillende platformen te bereiken is via de browser, maar hun web framework ASP.NET was meer dan 10 jaar oud en dat was duidelijk te zien. Ze gingen nooit cross-platform worden met hun afhankelijkheid van System.Web. Ze zijn daarom vanaf 0 begonnen en hebben een lean, modulair en open source (ja, Microsoft en open source!) web framework: ASP .NET Core. De ontwikkelingen van ASP .NET Core maakte uiteindelijk .NET Core mogelijk: een cross platform development framework

 

Tijdens de meetup heeft Danny alle fundamenten gelegd om iemand een vliegende start met ASP.NET Core te geven. Hij liet zien dat global.asax en web.config zijn weggehaald en hoe je je web app kunt configureren via project.json en de Startup class. Daarnaast was er een discussie over Dependency injection, middleware en het Option<T> model om je configuratie te injecten waar je hem nodig hebt. Benieuwd naar zijn hele verhaal? De slides van zijn presentatie kun je hier vinden.

Foto's van deze meetup vind je hier

Jammer dat je het gemist hebt?

Geen zorgen, er is altijd een volgende editie! Dit was de laatste van dit jaar, maar volgend jaar komen we terug met nog grotere en betere meetups.

Het onderwerp van de volgende meetup zullen we binnenkort aankondigen. Waar je sowieso op kunt rekenen? Dat we weer inspirerende sprekers, lekkere pizza en ijskoude biertjes voor je klaar hebben staan. Wil je op de hoogte gehouden worden? Schrijf je dan hier in via onze meetup pagina. Heb je feedback over een gehouden meetup, of heb je suggesties voor toekomstige meetups? Laat het ons weten, we horen graag van je op marketing@spilberg.nl.