Groepsgesprek

Help! Hoe overleef je de netwerkborrel?

blog, tips, tricks ...

Je hebt het vast al gehoord, maar netwerken hoort er echt bij anno 2017. Je bent goed, maar dat leuren met jezelf op zo’n borrel… Dat vergt toch echt weer hele andere skills. Het liefst negeer je dit verplichte nummertje, maar helaas weet je ook dat een goed netwerk hartstikke belangrijk is. Help! Hoe overleef je de netwerkborrel?

Denk niet te lang na over de “ijsbreker”

De meeste mensen op dit soort events zijn geen netwerk-pro’s. Dit betekent dat jou ietwat stuntelige ijsbreker helemaal niet zo opvalt. Een simpele “in welke branche ben jij bezig” of simpelweg “waarom ben jij hier” zijn prima om een gesprek op gang te brengen. Is dat ook nog iets te extravert? Maak dan een opmerking over de hapjes, of haak in als je andere mensen hoort praten over een onderwerp waar je meer vanaf weet.

Zoek iemand die ook alleen staat

Scan de ruimte zodra je binnenkomt op iemand die alleen zit of staat. Het is natuurlijk veel simpeler om jezelf voor te stellen aan één persoon, dan om direct de groepsdynamiek in te duiken. Begin dus klein, en spreek mensen aan die na jou "nieuw" binnenkomen. Op die manier creëer je heel laagdrempelig je eigen groepje en is het ook weer makkelijker om aan te haken bij andere mensen. 

Bereid een korte pitch voor

Mensen gaan je geheid vragen naar wat je doet. Dit kun je dus voorbereiden! Zorg ervoor dat je in zo’n 30 seconden kunt uitleggen wat je doet en probeer daar, zonder direct in de verkoopmodus te gaan, ook aan toe te voegen waarom jij zo goed bent. Dit kun je doen door bijvoorbeeld een succesvol project te noemen, of een skill waarvan je weet dat maar weinig mensen hem hebben. Wees niet bang om dingen weg te laten en stress niet als je iets vergeet te vertellen, dit zijn goede onderwerpen voor de rest van het gesprek!

Vergeet niet te luisteren

Bij een netwerk event (of gewoon in de kroeg) zijn er veel praters en eigenlijk maar weinig mensen die echt luisteren. Let maar eens op! De meeste mensen zijn vooral aan het praten over wat zij doen, wat zij willen bereiken en wat zij allemaal zo geweldig kunnen doen. Gesprekspartners staan op hun beurt vaak alleen maar te wachten tot ze hun zegje mogen doen. Stel daarom vragen, toon interesse en luister naar de persoon tegenover je. Zeker als je van nature wat introverter bent kun je dat hier als je kracht inzetten. Als jij oprecht luistert, zal dat opvallen, en opvallen is nou juist wat je wilt tijdens een netwerk evenement.

Maak niet alleen praatjes met mensen die iets voor je kunnen betekenen

Op sommige sites kom je tips tegen als: “zoek uit wie er komen en knoop alleen een praatje aan met mensen die wat voor je kunnen betekenen”. Dit kán je natuurlijk een waardevol contact opleveren, maar het is wel erg vermoeiend. Dan zou je namelijk iedereen moeten afwimpelen die niet op je “mee te praten” lijstje staat. Irritant, vermoeiend en misschien nog wel belangrijker: ook niet echt sympathiek. Het is natuurlijk verstandig om te weten of de grote baas van het bedrijf waar jij graag voor wilt werken er is, maar maak het niet te bont. Ga een gesprek aan vanuit oprechte interesse, wie weet is de assistent teamleider volgend jaar ineens teamleider en kan hij wel wat voor je betekenen.

Maak je niet te druk

Een borrel is geen sollicitatiegesprek. Je moet je natuurlijk niet gedragen zoals je zou doen met je vrienden in de kroeg, maar een beetje losjes moet kunnen! Wie weet sleep je er je volgende klus wel uit. Is dat niet het geval? Dan kun je ook altijd een kijkje nemen op onze vacaturepagina. 

Ga naar vacatures