Internet of things

Recap: What’s next? IoT and beyond, een kijkje in de glazen bol

meetup, blog, recap ...

Afgelopen woensdag hebben twee IoT experts ons podium betreden tijdens het IT Dev Café. Marco Roodzant heeft ons meegenomen in het huidige IoT landschap en de uitdagingen die daar liggen. Daarnaast heeft hij zijn visie gegeven op de toekomst van IoT. Mark Vels is de chief product officer van de KiGo, een horloge dat ervoor zorgt dat je altijd je kind kunt vinden. Hij nam ons mee in de ontwikkeling van zijn product.

IoT staat nog in de kinderschoenen

Ir. Marco Roodzant werkt inmiddels 33 jaar bij het unieke Nederlandse bedrijf ACE. Hij vervulde daar diverse functies, van software ontwikkelaar tot vp marketing & sales. Hij is actief betrokken geweest bij veel aspecten in de ontwikkeling en wereldwijde verspreiding van systeemsoftware. Hij ziet de mogelijkheden van IoT, maar heeft ook zeker zijn bedenkingen over de huidige toepassing. Producten lopen nu tegen problemen aan met onder andere beveiliging. Zo waren bijvoorbeeld een pratende Barbie en de Nest van Google kinderspel om te hacken. Onschuldige producten misschien, maar het laat wel zien dat er nog veel ruimte is voor verbetering. De oplossing hiervoor zou kunnen liggen in het standaardiseren en reguleren van de programmeertalen.

IoT en de toekomst, what is next?

Laten we nu eens teruggaan naar de titel van deze IT Dev Café editie: What’s next? Als we de Gardner hype cycle bekijken zien we dat IoT nog altijd in de stijgende fase zit. Dit betekent dat de hype nog wel even doorgaat en zelfs zal toenemen. Na de hype (en de onvermijdelijke crash) komt een fase waarin bedrijven met de juiste strategie en software naar boven komen drijven. Wie dit zijn en wat de succesvolle platformen gaan worden? Daar is nu nog weinig over te zeggen.

De snelheid waarmee IoT zich ontwikkelt is sterk afhankelijk van de prijs van chips. Hoe goedkoper chips worden hoe sneller ze geïmplementeerd kunnen worden in alledaagse producten. Als chips morgen ineens maar €0,30 kosten is het slimme melkpak zo ontwikkeld. Het is helaas moeilijk te voorspellen hoe snel deze ontwikkelingen gaan. Maar de zelf vullende koelkasten en slimme melkpakken zijn misschien dichterbij dan we denken.

IoT nu: KiGo, het horloge dat je kind vindt

KiGo is een product dat de bedenker, Erik Recter, bedacht door iets dat in zijn familie gebeurde. Zijn nichtje verdwaalde tijdens wintersport en was moeilijk terug te vinden. Bij terugkomst van vakantie bedacht hij dat dat anders moest kunnen. Dit was het begin van de KiGo. Mark Vels is de chief product officer en nam ons mee in de ontwikkeling van dit product.

Het horloge is een opzichzelfstaand product dat communiceert met een app op je telefoon. Op die manier kunnen de ouders zien waar het kind is, kan het kind een noodsignaal uitzenden en kan de ouder ook weer een bericht terugsturen. Dit alles door middel van icoontjes zodat het ook voor de kleinste kinderen goed te begrijpen is. Met de sim on chip technologie gebruikt het horloge hetzelfde netwerk als je mobiele telefoon. Locatiebepaling gebeurt door middel van GSM(2G/3G), GPS en wifi services. Op deze manier hebben ze de beste dekking met de gekozen hardware. Deze hardware was een van de grootste uitdagingen toen ze het horloge ontwikkelden. Omdat het een product is voor kinderen moeten de onderdelen klein, lichtgewicht en stevig zijn. Oh, en liever ook niet te duur natuurlijk! Een lastige opgave. 

Een inspirerende avond

Al met al was ook dit IT Dev Café weer een inspirerend event. De biertjes en pizza smaakte goed. We hebben een klein beetje de toekomst proberen te voorspellen op het gebied van IoT, en hebben een kijkje gekregen in de keuken van een nieuwe start-up. Ook ontstonden er, zoals vanouds, weer discussies onder developers. Het hoogtepunt van de avond? De discussie over de mogelijke verbeteringen aan het KiGo horloge.

Suggesties

Volgende week zullen wij het onderwerp van het volgende IT Dev Café onthullen. Waar je sowieso op kunt rekenen? Dat we weer inspirerende sprekers, lekkere pizza en ijskoude biertjes voor je klaar hebben staan. Wil je op de hoogte gehouden worden? Schrijf je dan hier in via onze meetup pagina. Heb je feedback over een gehouden meetup, of heb je suggesties voor toekomstige meetups? Laat het ons weten, we horen graag van je op marketing@spilberg.nl.