Blog Virtual reality development

Virtual reality development, waar begin je?

virtualreality, vr, blog ...

Virtual reality is sinds 2014 enorm toegankelijk geworden voor consumenten en bedrijven. Maar het is niet zomaar een speeltje: het wordt op dit moment succesvol ingezet voor talloze doeleinden zoals trainingen, medische voorlichtingen, marketing en architectuur. Veel bedrijven zien potentie in de techniek en zijn bereid om daarin te investeren.

Steeds meer bedrijven zijn dan ook op zoek naar iemand die “iets met VR kan”. In dit artikel lees je hoe je kunt starten met het ontwikkelen voor deze innovatieve soft- en hardware.

Een kartonnen VR-bril is een fantastische kennismaking met virtual reality.

VR Ontwikkelen: waar kunnen mensen je producten gebruiken

Hoogwaardige VR beleven is voor de gemiddelde consument niet toegankelijk wegens de hoge kosten van de hardware. Gelukkig kun je VR op verschillende plekken in Nederland uitproberen. Zo is er een VR-café waar je allerlei hardware en games kunt uitproberen.

Ook zijn er opties om VR thuis te beleven. Er zijn veel kartonnen en plastic VR-brillen verkrijgbaar die werken met je smartphone. Een mobiele VR-bril werkt met de meeste moderne telefoons. Er zijn genoeg applicaties om mee te spelen, dus een kartonnen VR-bril is de investering zeker waard. Zeker wanneer je zelf van plan bent om je te verdiepen in virtual reality development.

 Veel moderne telefoons hebben de mogelijkheid om 360 graden foto’s te maken. Er zijn ook speciale camera’s waarmee je 360 graden foto’s en video’s kan maken. Deze kun je in elke VR-headset laden en later terugkijken. Dit is een makkelijke en toegankelijke manier om een eerste VR-ervaring te creëren.

Virtual reality development: zo maak je de eerste app

Je eerste virtual reality applicatie kun je al in een halve dag maken. Het eerste wat je te doen staat is een VR-headset bemachtigen. De hiervoor genoemde mobiele VR-headset zijn een mooi startpunt. De meeste virtual reality-applicaties worden in een game engine zoals Unreal Engine of Unity gebouwd.

Unity is van deze twee het meest toegankelijk. Installeer Unity en download de Google VR Unity plug-in. Maak in Unity een project aan, importeer de plug-in en maak een toffe VR-scene. Je kunt bijvoorbeeld foto’s, video’s of 3D beeld gebruiken om je scene te maken. Exporteer je app en plaats het op je VR-headset of telefoon met VR-ondersteuning. Voilà, je eerste virtual reality applicatie is een feit!

Technische uitdagingen van virtual reality development

Goed, je hebt nu je eerste VR-applicatie gebouwd. Wat nu? Een mooi startpunt is om de game engine die je gebruikt beter te leren kennen. Naarmate je dieper in de ontwikkeling duikt van virtual reality zal je tegen een aantal technische uitdagingen aanlopen. Zo gaat de ontwikkeling van de tools en plug-ins razendsnel; wat een maand geleden best practice was is nu al weer achterhaald.

Ook zijn er veel verschillende VR-headsets die allemaal eigen specificaties hebben. Er zijn verschillende ideeën en standaarden over het ontwikkelen en distribueren van VR-apps, bij het ontwikkelen van een app komt dus veel onderzoek naar verschillende VR-platformen kijken. Gebruikersinteractie is een lastig punt in VR, zeker als het mobiel is, er zijn maar weinig controllers en interactie standaarden die goed werken. Je bent afhankelijk van de ontwikkelaars van de Game Engine en bugs en limitaties kunnen soms niet op te lossen zijn. De rekenkracht van een smartphone vormt een uitdaging voor het ontwikkelen van goede VR-ervaringen. Bovenop dit alles is er geen centraal distributieplatform voor VR-applicaties en zal je dus een keuze moeten maken voor welke VR-headsets je wel of niet publiceert.

Kansen binnen virtual reality development

Toch is de development van virtual reality niet heel erg moeilijk te leren. Omdat er goede tools beschikbaar zijn is het mogelijk om al snel een degelijke VR-ervaring te bouwen. Ook is er op internet veel informatie beschikbaar over het leren van VR-development. Vanuit bedrijven is er een grote interesse om in virtual reality applicaties te investeren, dus het is het is een goede techniek om toe te voegen aan je portfolio!

In een volgende blogpost bespreken we hoe je een goede VR-ervaring opzet. Wil je meer lezen over de huidige trends en gebeurtenissen omtrent virtual reality? Bezoek dan www.vr-expert.nl.

Wil je op de hoogte blijven van virtual reality ontwikkelingen? Check dan het blog van VR-Expert. Inspiratie met betrekking tot zakelijk vr toepassingen zijn er tevens te vinden. 

Ben je zelf op zoek naar een uitdaging op dit gebied? Bekijk onze vacatures!

Ga naar vacatures