Google ;)

Desktop en laptop browser support: hoelang moet je oude webbrowsers blijven ondersteunen?

blog, desktop, browser ...

Webbrowsers, wanneer gebruikers de laatste versies gebruiken, is er geen vuiltje aan de lucht. Ze updaten over het algemeen zichzelf en zelfs Microsoft heeft nu met Edge een variant waar je geen hoofdpijn van krijgt. Toch horen wij het veel terugkomen bij developers, browsersupport  blijft een dingetje. Niet iedereen gaat mee met de laatste updates en Internet Explorer wordt nog altijd door consumenten gebruikt. Daarom kampen veel developers met dezelfde vraag: hoelang moet je oude webbrowsers nog blijven ondersteunen? Omdat Spilberg ook graag up-to-date blijft, zochten wij het voor je uit.

Browser support is nog altijd actueel

Je zou denken dat de kwestie “browser support” langzaamaan verleden tijd wordt, maar helaas is nog niet iedereen overgestapt op een variant die zichzelf up-to-date houdt. Internet Explorer heeft nog steeds 13% marktaandeel. Dat is (gelukkig) niet meer zo veel als voorheen, maar nog wel genoeg om rekening mee te moeten houden. Daarnaast is de nieuwste versie van Safari niet langer te gebruiken op oudere Mac of iOS systemen, dus ook daar zien wij in de toekomst problemen.

Gebruik Fallback Support

Als je werkt aan een nieuwe website wil je natuurlijk gebruikmaken van de laatste technologieën. Supervet, maar helaas is dit niet helemaal browser-support-proof. Oudere browsers kunnen CSS3 en HTML 5 niet goed verwerken, waardoor de website slecht of helemaal niet weergegeven wordt. De oplossing? Gebruik maken van fallbacks, dit is code die een webbrowser moet gebruiken als de primaire code niet (goed) gelezen kan worden. Op die manier kun jij ervoor zorgen dat jouw websites er ook nog acceptabel uitzien op oudere browsers, zonder dat je hoeft in te leveren op je design in nieuwere browsers.

Het nadeel? Dat je dit dus overal wel handmatig moet nalopen, updaten én testen. Gelukkig is er altijd een oplossing te bedenken. Op dit moment zijn Modernizr en html5shiv hiervoor het populairst. Html5shiv is onderdeel van de laatste Modernizr releases, maar er zijn nog altijd developers die de voorkeur geven aan alleen html5shiv.

Html5shiv voor Internet Explorer compatability

Html5shiv is een rechttoe rechtaan “Javascript workaround”. Het zorgt ervoor dat websites gebouwd voor de webbrowser van nu, ook redelijk aan te gluren zijn op webbrowsers van toen. Html5shiv zorgt er simpelweg voor dat styling van HTML5-elementen in oudere Internet Explorer browsers (9 en ouder) mogelijk is met wat JavaScript trucjes. Het zorgt er niet voor dat HTML5 ook echt ondersteund wordt, als jij dus video’s insluit met de <video> tag zal de browser dit niet herkennen. Wanneer dit de enige functionaliteit is die je nodig hebt, is alleen html5shiv gebruiken voldoende. Het gebruik van alleen html5shiv zal waarschijnlijk wel steeds meer afnemen. Het is puur gebouwd voor Internet Explorer en het gebruik van deze browser neemt steeds meer af. Aangezien dit de enige functionaliteit is van html5shiv zal je het steeds minder tegenkomen. 

Modernizr

Dat is waar Modernizr inspringt. Waar developers Modernizr eerst nog onnodig zwaar vonden, wordt het nu meer en meer gebruikt. Modernizr maakt gebruik van een klein stukje JavaScript-code, deze code detecteert automatisch de beschikbaarheid van web technologieën in de browser van de gebruiker. In plaats van zwarte browsers op basis van "UA sniffing" op een zwarte lijst te zetten, gebruikt Modernizr functieherkenning om eenvoudig de gebruikerservaringen aan te passen op basis van de daadwerkelijke mogelijkheden van hun browser. Modernizr test zelf of je feature kan worden getoond en laat op basis van dat resultaat de feature dus wel of niet zien. Ook kun je makkelijk alternatieven instellen. Voor optimale resultaten wordt wel aangeraden om een custom build van Modernizr te gebruiken.  

Eerder werd overigens aangeraden dat je Modernizr altijd toevoegt aan de head, maar dit is niet (altijd) meer het geval. Lees hier de gids van Paul Irish over of je Modernizer wel of niet aan de head moet toevoegen.

Tot wanneer moet je browsers blijven ondersteunen?

Dan nu de vraag die vele developers bezighoudt. Helaas kunnen wij hier niet één twee drie antwoord op geven. Zoals bij ongeveer alles in dit vak is het afhankelijk van de situatie. Is je doelgroep jong, dan hoef je waarschijnlijk niet zo ver terug als wanneer jij je richt op ouderen. En wanneer jij vooral werknemers van bedrijven op je website verwacht moet je ook vaak wat verder teruggaan, Windows 7 wordt nog altijd op veel kantoren gebruikt en dat zal niet heel snel veranderen. Alleen al om die laatste reden is het verstandig om in ieder geval te testen tot Internet Explorer 8, werknemers bezoeken in hun pauzes immers ook websites voor privédoeleinden.

Meten is ook hier weten. Wanneer je een bestaande website een update geeft, is het goed om te kijken welke browsers de huidige bezoekers gebruiken. Bouw je een compleet nieuwe website? Houd dan de doelgroep in gedachten en bied ondersteuning tot waar je denkt dat het nodig is.

Hulp nodig?

Heb je hulp nodig bij je project op het gebied van browser support? Wij hebben hoogwaardige IT professionals in ons netwerk die jou hierbij kunnen helpen. Laat je gegevens achter via onderstaand formulier, en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op voor een vrijblijvend adviesgesprek.

Form ID:4974