React vs angular blog

React vs Angular - A JavaScript battle

recap, meetup, ReactJS ...

Wanneer we het over de verschillende JavaScript Frameworks hebben, komen React en Angular al snel naar voren. Oké, eerlijk is eerlijk … React is een Visual Library en geen framework, maar toch worden beide vaak met elkaar vergeleken. Ervaren developers hebben vaak een duidelijke voorkeur, maar voor beginnende developers is dit soms nog lastig. Als je zelf mag kiezen, wat kies je dan? Omdat wij startende developers graag helpen doken wij in het antwoord op deze vraag. Spilberg to the rescue!

Waarom geen Vue?

Eigenlijk zou Vue ook zo in deze vergelijking kunnen. Dit framework heeft geen steile leercurve en heeft veel mogelijkheden. Helaas wordt het binnen bedrijven veel minder gebruikt. Dat is jammer, omdat het zeker veel potentie heeft, maar we kunnen bedrijven hierin helaas (nog) niet beïnvloeden. Dat is een superpower waar we nog even aan moeten werken… Omdat onze focus ligt op jobs, pakken we vandaag dus alleen React en Angular.

Wat is beter, React of Angular?

Wanneer je aan het begin van je carrière staat ben je misschien nog in de veronderstelling dat er één perfecte tool moet zijn. We halen je direct even uit die droom, er is geen “beste tool” en die zal er ook nooit komen. Er is wel altijd een “beste optie” voor jouw situatie. Uiteindelijk ga je in je carrière ook verschillende frameworks tegenkomen. Er wordt weleens gekscherend gezegd dat er in de JavaScript community wekelijks een nieuw framework om de hoek komt kijken. Dat is in de professionele omgevingen niet helemaal waar, maar het is wel zo dat je kunt (of beter gezegd gaat!) switchen tijdens je carrière.

Om de verschillen tussen React en Angular in kaart te krijgen vroegen wij een aantal developers naar hun ervaringen.

React

  • Is een van de snelgroeiende opties sinds 2015, hierdoor zijn er ook steeds meer rollen waar ze om React vragen. Het loopt nog altijd wel iets achter op Angular.
  • Heeft een grote aanhang van gepassioneerde developers in de front-end en full stack communities.
  • Omdat het geen framework maar een visual library is krijg je de basics makkelijker onder de knie.
  • Andere libraries zijn makkelijk samen te gebruiken met React, sterker nog dit moet

React is een visual library die steeds vaker ook in professionele omgevingen wordt gebruikt. Het is een flexibele oplossing die je kunt combineren met veel van je andere favoriete libraries. De leercurve is niet zo steil en er is een groot ecosysteem.

Angular

  • Maakt gebruik van typescript, de een houdt ervan en de ander haat het. Als je Angular gaat gebruiken kun je er maar beter van gaan houden.
  • Angular heeft een iets steilere leercurve dan React. Omdat Angular een framework is moet alles op de Angular manier en heb je niet genoeg aan alleen een beetje basiskennis van het framework.
  • Angular wordt al sinds 2010 gebruikt, hierdoor wordt het veel in bestaande teams gebruikt en zijn er veel jobs te vinden waarbij Angular wordt gebruikt.
  • Het is een Google-product met gratis open source licentie. Hierdoor kiezen veel bedrijven voor Angular.
  • Angular wordt over het algemeen als complexer beschouwd. Door Typescript is het 3rd party compatibility ook complexer, elke library heeft namelijk zijn eigen type definition nodig.

Angular is een echt framework perfect voor developers die houden van object-oriented-programming. Het maakt gebruik van Typescript, dit is een voor- of nadeel afhankelijk van je eigen voorkeuren. Op dit moment is het vaak de eerste keus als er een grote app met veel verschillende developers wordt gebouwd.

Focus op JavaScript zelf en kies dan op gevoel

Wanneer je aan het begin van je carrière staat voel je misschien de druk om te kiezen. Wanneer je zelf aan de slag gaat met het ontwikkelen van een app dan móet je zelfs kiezen. In het eerste geval is het belangrijk dat jij je eerst focust op het begrijpen van JavaScript zelf. Wanneer je goed weet hoe dat in elkaar zit is elke library of framework een stuk simpeler om te begrijpen.

Wanneer je zelf gaat beginnen aan een app wordt het toch een gevoelskwestie. Ga je voor de flexibiliteit en eenvoud van React of wil je toch ervaring opdoen in het veel complexere Angular? Onderaan de streep zijn ze beide goed in wat ze doen en zijn er prachtige apps op gebouwd. Voor je eigen app is de keuze dus aan jou. Ben je op zoek naar een project of organisatie waarin jij jouw expertise hierover in de praktijk kan brengen? Bekijk dan hier de vacatures bij Spilberg.

Ben je voor jouw organisatie op zoek naar expertise op dit gebied? Neem dan contact met ons op door onderstaand contactformulier in te vullen. Onze consultants gaan graag met je in gesprek tijdens een vrijblijvend adviesgesprek.

Form ID:4974