IT development testing blog

Exploratory of scripted testing, wat kun je nu het beste doen?

Testing is een vakgebied binnen web en software development dat zich steeds meer ontwikkelt. Daarmee heb je niet alleen meer professionals die testen, maar ook steeds meer manieren waarop getest kan worden. Binnen de verschillende methodes kan een duidelijke tweedeling worden gemaakt. Het vrij exploratory testing of het meer gereguleerde scripted testing, welke van deze manieren wint de dit-is-hoe-je-het-moet-doen-prijs?

Exploratory Testing

Exploratory testing is een vrijere vorm van testen waarbij de tester zelf op een meer intuïtieve manier de software test. Vaak bekijkt de tester de app vanuit de ogen van de eindgebruiker. Welke acties kan hij of zij doen op de website en wat voor resultaten geeft dit. Als er ongebruikelijke handelingen worden gedaan, heeft dit dan impact op de functionaliteit?

Dev Hero’s die de voorkeur geven aan deze manier van testen zeggen dat er zo meer fouten worden opgespoord dan wanneer je test volgens de rigide regels van scripted testing. Eén kleine kanttekening, je moet wel goed kunnen bijhouden wát je precies aan het doen bent. Een bug ontdekken is namelijk één ding, maar de bug nogmaals kunnen produceren om ook echt een oplossing te bedenken is weer iets totaal anders. Ondanks dat het dus een vrije vorm van testen is, is het niet vrij van bijhouden wat je precies aan het doen bent.

Ook is het belangrijk om een doel in gedachten te houden. Wat test je precies en waarom? Zo voorkom je dat je bij elke sessie de complete applicatie gaat testen en dat er kostbare tijd verloren gaat aan het dubbel testen van dezelfde functionaliteiten op dezelfde manier.


Scripted Testing

Scripted testing is, zoals de naam al doet vermoeden, een manier van testen die volgens een vast script loopt. In dit script staat precies wat er getest wordt op welke manier. Op deze manier kan het testen vervolgens automatisch uitgevoerd worden en wordt er na een testronde gekeken waar er eventuele bugs zaten.

Het script wijkt niet af van het vastgestelde pad en is daardoor minder flexibel. Ook spoort het minder snel fouten op die wel te maken hebben met “normaal gebruik” maar die niet direct zijn bedacht tijdens het schrijven van het testscript. Denk hierbij aan verwarrende stappen die voor gekke gebruikersacties zorgen of invoercombinaties die misschien niet logisch zijn voor de developer, maar wel voor de gebruiker.

Wie wint?

De twee manieren hebben duidelijke voor- en nadelen. Een combinatie van beide is dan ook vaak de ideale oplossing. Sommige functionaliteiten kunnen namelijk prima scripted getest worden zodat de snelheid erin blijft zitten. Exploratory testing wordt dan vooral ingezet in latere fases om de wat complexere tests uit te voeren. Wanneer je echt maar één manier van testen zou willen gebruiken (of wanneer je gewoon een antwoord for the sake of argument) wilt hebben dan zeggen wij exploratory testing. Daarin zijn wij trouwens niet alleen, in 2018 deden ze bij Software Testing Help ook al een test om te kijken welke van de twee methodes effectiever was.