Mobile app development blog

Wat is Flutter en waarom is het een big deal?

UI / UX, C, mobile ...

Flutter is één van de nieuwste Google producten en het is kind of a big deal. Nu laten we de hele technische uitleg liever aan een echte Dev-hero over, maar je favoriete sidekick wil je wel graag wat meer vertellen over Flutter. Want wat is het eigenlijk en waarom moet ook jij je hierin verdiepen?

Laten we eens beginnen met de snelle Google introductie over wat Flutter is:

 

Oké, klinkt misschien als een leuke gimmick. Maar developers die al werken met Flutter vertellen ons dat het echt dé nieuwe tool is voor mobile app development.

Cross-platform mobile development

Waar Flutter om draait is natuurlijk cross-platform mobile development. Het is een tool om mobiele apps voor verschillende platformen te ontwikkelen en uit te rollen. Denk hierbij aan iOS, Android, Linux en Microsoft.

The Good

Je hoeft in principe de app maar één keer te ontwikkelen, alvorens je het op verschillende devices kunt deployen. Oké, het is misschien niet 100% cross-platform in de traditionele zin van het woord. Het gebruikt namelijk niets van de onderliggende platformen, de Flutter UI neemt de telefoon volledig over. Zo kun jij maken wat je wilt en de ervaring gelijk houden op alle devices.

The Bad

Dat je, wanneer je niet oppast, een niet-native ervaring veroorzaakt op de devices van je gebruikers. Ook zijn er bij lange na niet zoveel plugins te vinden op GitHub als wanneer je bijvoorbeeld React Native gebruikt. Dit zorgt ervoor dat de keuze soms wel wat beperkt aanvoelt.

Je kunt doen wat je wilt – maar misschien kun je beter doen wat mensen kennen

Omdat de app dus geen gebruikmaakt van de onderliggende platformen, kun je (bijvoorbeeld) een iOS interface op een Android telefoon zetten. Maar dat het kán, betekent nog niet dat je dit ook daadwerkelijk moet doen. Mensen werken graag met wat ze al kennen, dus voor het succes van je app is het belangrijk dat je niet te veel afdwaalt van het OS dat ze gebruiken.

Je hoeft niet langer met View Class te dealen

Android developers kennen de hel die View Class heet. Heb je geen idee waar we het over hebben? Wees blij! Deze 26487 regels blijven je compleet bespaard wanneer je werkt met flutter. Thank us later!

Dart is niet zo slecht als je denkt

Wanneer je nog nooit met Dart hebt gewerkt ben je misschien beïnvloed door de horrorverhalen die er de ronde doen. Maar je moet niets van dat alles geloven, sinds Dart 2 is het echt plezierig om te gebruiken. Het is niets meer dan een andere C-style taal, dus wees vooral niet bang dat je weer iets nieuws moet leren.

Sterker nog, ze hebben ooit een test gedaan met developers die nog nooit met Dart hadden gewerkt. Ze werden gevraagd om een paar simpele functies te creëren. Natuurlijk hadden ze hier en daar wat hulp nodig om de nieuwe taal te leren kennen, maar na enkele minuten konden ze coderen alsof ze nog nooit anders hadden gedaan. Ben jij bekend met Java, JS, Kotlin, Swift of C#, dan is Dart absoluut geen probleem.

Laat Dart je dus zeker niet tegenhouden wanneer je Flutter wilt uitproberen. Check hier een aantal Flutter architecturen door Brian Egan om inspiratie op te doen.

Sneller apps ontwikkelen met Flutter

Flutter is niet voor niets een hot topic onder de developers, je kunt snel apps ontwikkelen voor verschillende platformen, zonder dat je daar extra mankracht voor nodig hebt. Ondanks dat het misschien niet 100% cross-platform deployment in de meest traditionele zin van het woord is, kun je het wel zo gebruiken. Ook krijg je Dart, wanneer je kennis hebt van andere standaard talen, snel onder de knie. De community is misschien nog klein, maar wij zien veel potentieel. Het is makkelijk om mee te starten en wanneer jij het niet erg vindt om een aantal UI concessies te doen kun je heel snel apps uitrollen.

Ben jij klaar om Flutter zelf uit te proberen? VoidRealm heeft een aantal superhandige tutorials die je door de applicatie heen helpen. Van een stap-voor-stap uitleg over de verschillende functies tot het bouwen van een bezorgingsapp, hier vind je de tools die je nodig hebt om met Flutter te beginnen.

Op zoek naar een professional die dit voor jouw project in praktijk kan brengen? Dan ben je bij Spilberg aan het goede adres. Neem contact met ons op voor meer informatie. Ben je zelf een professional die zin heeft om flutter in de praktijk toe te passen? Bekijk dan onze vacatures

Neem contact op