Stoomcursus programmeren

Hoe zinvol is een stoomcursus programmeren?

Full Stack Developer, JAVA, javascript ...

Je komt ze ineens overal tegen: cursussen en bootcamps die je in een korte tijd alles leren wat je nodig zou hebben om een volwaardig softwareontwikkelaar te worden. Je betaalt vaak grof geld voor deze cursussen, maar het zou het allemaal waard zijn; aan het einde van het traject kun jij namelijk direct aan de slag voor een vet salaris!

Of nou ja, dat zijn in ieder geval de claims die veel van dit soort bootcamps doen. Niet zo gek ook, de markt staat te springen om softwareontwikkelaars. De vraag is nog altijd veel groter dan het aanbod en daar spelen deze opleiders slim op in. Maar wat leer je eigenlijk in zo’n korte tijd? Is een stoomcursus programmeren eigenlijk wel de moeite waard?  

Hoe ziet een bootcamp programmeren eruit?

Elke bootcamp heeft natuurlijk zijn eigen unique selling points. Maar de strekking van het verhaal is eigenlijk overal hetzelfde.

  • 10 – 12 weken durend programma
  • Persoonlijke begeleiding (op afstand of klassikaal)
  • Kosten: tussen de €3.000,- en €10.000,-

Sommige programma’s bieden alleen een theoretische benadering, terwijl andere ook praktijkervaring en een actieve community beloven. Soms worden er ook nog yoga of andere leuke groepsactiviteiten in de mix gegooid om het zogenoemde groepsgevoel te bevorderen. Het overgrote deel van deze bootcamps zijn gefocust op het opleiden van full-stack developers (Java en Javascript). Sommige zeggen voor iedereen toegankelijk te zijn, terwijl andere verschillende programma’s aanbieden, afhankelijk van je ervaring.

Alle bootcamps beloven je een gedegen basis te geven om een nieuwe carrière in programmeren te starten. Op veel websites worden de vette salarissen en topwerkgevers nog even extra onderstreept.

The Good

Wanneer je een carrièreswitch wilt maken, klinken dit soort bootcamps natuurlijk erg aantrekkelijk. Je kunt in een korte tijd voldoende kennis opdoen om in een compleet nieuwe branche aan de slag te gaan.

Wanneer je al basiskennis in coderen hebt, is het een perfecte kickstart voor jouw nieuwe carrière. Een goede bootcamp zorgt ervoor dat jij je compleet omringt met code, andere mensen die coderen en projecten waarin jij je nieuwe kennis direct kunt uitproberen. De leercurve is steil, maar daarna kun je vaak aan de slag als junior softwareontwikkelaar.

Bootcamps die praktijk gefocust zijn geven je 600+ uren praktijkervaring mee. Dit betekent dat je vaak ruime basiskennis bezit waarop je verder kunt doorbouwen.

De stoomcursussen focussen zich rondom het opleiden van junior full-stack developers Java en Javascript. Dit zijn veelgebruikte talen waarin inderdaad een groot baanaanbod is.

The Bad

De claims die deze bootcamps maken zijn groot. “Iedereen kan dit” en “Je zult snel na deze stoomcursus een baan vinden bij een topwerkgever”.

Het is niet dat geen van de cursisten dit soort resultaten behaalt. Maar wanneer je totaal geen basiskennis hebt is het eerder een introductie in een nieuw werkveld dan een lancering van je nieuwe carrière inclusief vet salaris.

In de bootcamp omgeving is alles gefocust op leren, vaak binnen strak omlijnde kaders die ervoor zorgen dat je binnen die kaders snel ontwikkelt.

In een artikel van AG Connect wordt de mening van verschillende mensen in de industrie gevraagd. Hier kun je lezen dat de meningen over deze bootcamps sterk verschillen. De full-stack aanpak zorgt ervoor dat je de basisprincipes onder de knie hebt. Maar zelfs met 600+ uur praktijkervaring kun jij je nog niet direct een specialist noemen. Het is dan ook niet helemaal realistisch om te verwachten dat je na een bootcamp op hetzelfde niveau kunt functioneren als iemand die een vierjarige opleiding heeft afgerond.

Daarnaast is het niveau van de verschillende bootcamps niet gelijk. Vanwege het overweldigende succes van deze stoomcursussen en de grote vraag vanuit de markt, is het een booming business. Nu willen we niet namen en shamen, maar dit zorgt ervoor dat er ook een aantal stoomcursussen zijn die wat minder goed in elkaar zitten. Zo zijn er opleiders die de stoomcursus puur theoretisch benaderen zonder dat ze daarbij praktijkervaring aanbieden. Dit kan voor mensen die al thuis zijn in programmeren een uitkomst zijn, maar voor complete nieuwkomers is dit vaak niet voldoende om echt een nieuwe carrière te starten. 

Onze conclusie

Een stoomcursus programmeren kan een mooie manier zijn om een nieuwe carrière te starten. Wanneer je hoopt direct zelfstandig aan de slag te kunnen na een bootcamp, kom je waarschijnlijk van een koude kermis thuis. Maar wanneer je realistische verwachtingen hebt en onderzoek doet naar een goed opleidingsinstituut, is het zeker een optie om te overwegen als je op zoek bent naar een nieuwe uitdaging. Ben je op zoek naar uitdagingen waar je deze skills on the job kunt toepassen? 

Bekijk onze vacatures