Zes manieren waarop blockchain programmeren kan veranderen.

Zes manieren waarop blockchain programmeren kan veranderen

SQL, blog, webdevelopment ...

De hype van blockchain is in de traditionele media een beetje op zijn eind. De technologie kreeg vooral zijn bekendheid vanwege de verschillende cryptocurrencies, maar zit er meer achter? Kan de technologie ook de best practices binnen andere domeinen veranderen? Als je de hype-artikelen moet geloven dan is dit zeker het geval, maar wat is nu echt waarheid, welke standaarden beïnvloeden niet alleen Blockchain, maar ook het traditionele programmeren? In dit blog bekijken wij emanieren waarop Blockchain technologie ontwikkelaars over het gehele spectrum kan beïnvloeden.

Er wordt meer getest en zorgvuldiger gecodeerd

In het geval van Bitcoin en Blockchain is de beveiliging van code extreem belangrijk. Wanneer we kijken naar bitcoin is het leiden van een verlies door bijvoorbeeld een bug fataal voor de technologie, daarom is zorgvuldig coderen en testen voor release nog belangrijker dan bij andere software. Hierdoor wordt er dus meer getest en zorgvuldiger volgens protocol gecodeerd.

Proofing wordt meer standaard

Proofing was eerder alleen voor de echte nerdy wiskundige programmeurs onder ons. Maar vanwege de stijgende vraag naar bulletproof code, wordt ook het proofen van code meer best practice dan een niche bezigheid. Of deze werkwijze ook doorstroomt naar andere development specialismen? De tijd zal het leren.

Het verandert wat we als waarheid aannemen in code en samenwerkingen

Wanneer er vroeger data gedeeld moest worden binnen applicaties, wordt de juistheid van data aangenomen op basis van vertrouwen. Met blockchain is dit niet langer nodig. Bitcoin is hier een goed voorbeeld van. Dit laat zien dat er niet langer geopereerd hoeft te worden op basis van vertrouwen. In het verleden werd er door ontwikkelaars gebruik gemaakt van één bron waarbij de data als juist en te vertrouwen werd aangemerkt, een prima oplossing, maar een met het gevaar op machtsmisbruik. De druk om een stabiele blockchain te creëren zorgt er echter voor dat developers worden uitgedaagd om macht te verdelen.

Openbare logs

De meeste SQL-databases verbergen het transactielogboek voor gebruikers. De blockchain-wereld opent de deur naar deze “geheime logboeken”, zowel voor transparantie als beveiliging. Websites maken het gemakkelijk voor gebruikers om de geschiedenis van elke munt te volgen vanaf het moment dat deze is gemaakt.

Waar dit precies binnen andere domeinen bij kan helpen is voor alsnog onduidelijk, maar de veranderende houding naar data-geschiedenis is in ieder geval interessant om op te merken.

De talen worden vereenvoudigd

Vanwege de bug-vrij-garantie die bijna in deze technologie moet zitten, is er ook een groeiende vraag naar een eenvoudigere programmeertaal. Hoe eenvoudiger, hoe minder kans op fouten. Ook wordt er minder gekozen voor traditionele talen. Veel C-programmeurs zeggen graag dat hun taal alles kan. En daar hebben zij (en liefhebbers van andere talen) misschien ook wel gelijk in – je kunt namelijk blockchain-algoritmen in vrijwel elke taal implementeren. Maar serieuze blockchain-ontwikkelaars kiezen steeds vaker voor nieuwere talen die minder gevoelig zijn voor bugs en eenvoudiger zijn om in te programmeren. 

Vertrouwen in machines groeit

Blockchain technologie zorgt ervoor dat mensen weer het vertrouwen in machines terugkrijgen. Dat het internet weer wat meer gedecentraliseerd wordt, waarbij niet een aantal giganten “de macht” hebben. Het zorgt ervoor dat we weer vertrouwen in computers alleen kunnen hebben en dat we, mochten we daar klaar voor zijn, ook meer verantwoordelijkheid bij de machines kunnen leggen.

Of deze werkwijze en inzichten allemaal overgenomen gaan worden buiten het blockchain-domein? Alleen de tijd zal ons dat leren. Wij zijn benieuwd naar jullie mening, zullen deze verschillende werk- en denkwijze worden overgenomen of blijft het een apart domein?

Form ID:3964