Back to Blogs
trends mobile apps: Interet of things, wearables en opvouwbare devices, ai, instant apps, augmented reality, 5g

6 trends in mobiele apps voor 2021

​Als er één groep developers weet hoe snel de trends elkaar opvolgen, zijn het wel ontwikkelaars van apps. De technologie verandert snel en gebruikers stellen steeds hogere eisen. Deze zes app-ontwikkelingen mag je niet missen in 2021.

Internet of Things (IoT): voorwerpen bedienen met een app

Het is een wat algemene verzamelnaam, maar het komt erop neer dat de communicatie met alledaagse gebruiksvoorwerpen centraal staat bij het IoT. In de toekomst zijn er nog tal van toepassingen mogelijk, maar op dit moment zien we al het smart home als belangrijke toepassing. De slimme thermostaat, op afstand bedienbare verlichting en slimme sloten zijn een paar voorbeelden. Ze zorgen voor een veilig een aangenaam leefklimaat in huis. In 2021 zullen steeds meer gebruiksvoorwerpen die tot voor kort niet 'smart' waren verbonden zijn met het internet en via een app te besturen zijn. Denk aan huishoudelijke apparaten, auto's en applicaties in de medische sector.

Wearables en opvouwbare devices: geschikt voor alle schermen

Smartwatches, fitnesstrackers en andere wearables zijn niet nieuw, maar er zit nog altijd een flinke groei in het aantal gebruikers. De Apple Watch is veruit de populairste wearable, maar ook andere merken timmeren aan de weg. Apps voor smartphone en tablet worden geschikt gemaakt voor deze wearables en er komen steeds meer specifieke apps alleen voor de slimme horloges en fitnesstrackers. Ze zijn in 2021 rechtstreeks vanaf de apparaten te downloaden.

Ook een ander type schermen vraagt de aandacht, al zijn smartphones met opvouwbare schermen nog prijzig en is het aanbod nu nog beperkt, maar naar de verwachting is dat in 2022 maar liefst 50 miljoen opvouwbare toestellen worden verkocht. Ontwikkelaars van apps moeten daar steeds meer rekening mee houden en hun apps geschikt maken om naadloos aan te passen wanneer de gebruiker het scherm in- of uitvouwt.

Artificial Intelligence (AI): concrete toepassingen

De meeste mobiele gebruikers hebben al kennisgemaakt met de mogelijkheden van AI. Denk aan de spraakassistenten Siri en Google Assistant die tijdens het gebruik steeds 'slimmer' worden. Maar de toekomst brengt nog veel meer AI-toepassingen op verschillende domeinen: gezichtsherkenning, spraakherkenning, het creëren van teksten, sentimentanalyse enzovoort. Een andere toepassing van AI die al heel zichtbaar is, zijn chatbots. Deze toepassing van natuurlijke taalverwerking zal de komende tijd in steeds meer apps worden verwerkt. AI ontwikkelt zich in snel tempo en chatbots geven dan ook steeds nauwkeurigere en menselijkere antwoorden op vragen van klanten.

Instant apps: eerst even testen

Google introduceerde een paar jaar geleden Instant Apps. Apple kwam vorig jaar met iets soortgelijks: App Clips. Het idee achter beide is hetzelfde: ontwikkelaars kunnen een instant-app-ervaring bouwen. Gebruikers kunnen dankzij Instant Apps een app uitproberen zonder dat ze hem hoeven te installeren. Langzaam maar zeker worden steeds meer apps volgens dit principe ontwikkeld en de vraag ernaar groeit. Iets om rekening mee te houden als je apps voor de Google Play Store of de Apple App Store ontwikkelt.

Augmented Reality (AR)

We kunnen er niet omheen, AR ontgroeit het gimmick-stadium. Helemaal mainstream zal het in 2021 nog niet worden, maar er verschijnen steeds serieuzere toepassingen. Meubels virtueel in je eigen woonkamer plaatsen, live bekijken hoe een nieuwe bril of een nieuw kapsel naar wens is, een bepaalde omgeving nog gedetailleerder bekijken, het kan al en het gebeurt steeds vaker. Ook voor professioneel gebruik is AR heel geschikt, bijvoorbeeld voor leren op afstand.

5G: snel, sneller snelst

2021 wordt het jaar van 5G. Dat betekent dat een flink aantal mobiele gebruikers internet krijgen dat de snelheden van thuis evenaart of overtreft. Dat heeft invloed op de toekomstige functionaliteit van mobiele apps. Ontwikkelaars kunnen nieuwe functies aan apps toevoegen zonder dat de prestaties eronder lijden. Dat is een serieuze factor om rekening mee te houden bij het ontwikkelen en testen van apps.