EVENT

Dive into functional programming and pattern matching

Banner Default Image
Back to events
28 February 2023 18:30-21:30 Van der Valk Zuidas, Amsterdam
Web Header Spilberg Meetup 28 Feb

Programmeertalen evolueren voortdurend. Het is belangrijk voor Developers om mee te evolueren! Tijdens deze meetup duiken we in een paar actuele onderwerpen voor ontwikkelaars die met JVM-talen werken: functioneel programmeren in Kotlin en pattern matching in Java. Ontdek wat het inhoudt, hoe je het optimaal gebruikt, en breng je programmeer- en codeerskills naar een hoger level!

Deze meetup is bedoeld voor:

  • Java Developers

  • Kotlin Developers

  • Developers geïnteresseerd in functioneel programmeren

  • Startende IT-professionals, Computer Scientists, Computer Engineers

Live Spilberg meetup, met Ties van de Ven, Hanno Embregts en Peter Wessels

“Functional programming in Kotlin: exploring Arrow”

Door Ties van de Ven

Functioneel Programmeren wint aan populariteit en mede hierdoor zijn mensen overgestapt op Kotlin. Hoewel het beter in het paradigma past dan Java, missen er nog behoorlijk wat dingen om het volle potentieel van FP te ontketenen. Met Arrow vul je dat wat er ontbreekt aan met onderdelen als als nieuwe datatypes, b.v. Try, Either en Optics. Arrow is de meest populaire bibliotheek voor functioneel programmeren in Kotlin. In deze sessie bespreken we welke problemen Arrow voor je oplost en hoe het je helpt bij programmeren.

“Pattern Matching: Small Enhancement or Major Feature?”

Een J-Fall 2022 top 10 sessie - by Hanno Embregts and Peter Wessels

In eerste instantie leek het slechts een kleine verbetering: de toevoeging van “Pattern Matching for instanceof” (JEP 305) in Java 14. Geen onnodige casting meer na een instanceof, dat zou ons een paar seconden per dag moeten besparen! Bij verder onderzoek zul je echter al snel ontdekken dat pattern matching niet alleen een verbetering is, maar eerder een essentieel puzzelstukje in een groter geheel.

Waarom zijn switch expressions bijvoorbeeld aan Java toegevoegd? Om ervoor te zorgen dat ze in een latere release pattern matching ondersteunen! En waarom bracht Java 14 ons records en bevatte Java 15 sealed types? Omdat ze in een latere release heel konden samenwerken met pattern matching! Deze nieuwe concepten vormen de basis waarop geavanceerde functies voor pattern matching zullen worden gebouwd.

Update jezelf tijdens deze sessie! Je leert over type patterns, deconstruction patterns, nested patterns en zelfs hoe pattern matching in de toekomst serialisatie zou kunnen verbeteren. We gaan ook live coderen!

Programme

18:30 – 19:00 Inloop

19:00 – 21:00 Sprekersessies, inclusief pauze

21:00 – 21:30 Afsluitende borrel met collega professionals en Spilberg consultants

De spreektaal tijdens deze meetup is Engels

REGISTER NOW

Extra informatie

  • Kom bij voorkeur met het openbaar vervoer. Het hotel ligt naast station Amsterdam Rai (trein, tram en metro) en is op loopafstand van station Amsterdam Zuid (trein, metro).

  • Kom je toch met de auto? Dan vind je hier informatie over (betaald) parkeren bij het Van der Valk hotel: https://www.hotelamsterdam-zuidas.nl/service-footer/parkeren/

  • Je kan voor de meetup wat eten in het Van Der Valk hotel. Vermeld wel dat je om 19:00 uur bij onze meetup moet zijn, dan kan de keuken daar rekening mee houden. In combinatie met een restaurant- of hotelbarbezoek krijg je de eerste 2 uur parkeren gratis aangeboden door van der Valk. Natuurlijk zijn er in de omgeving ook andere mogelijkheden voor een diner of snack.

Sprekers

Ties van de Ven – Senior Software Engineer

Ties werkt als Senior Software Engineer bij JDriven. Hij begon zijn carrière voornamelijk met het oplossen van bugs in een grote monolithische applicatie. Hierdoor ontstond zijn passie voor het verkennen van concepten en manieren van coderen die voorkomen dat er bugs ontstaan. Als Software Consultant omarmt hij deze passie in zijn dagelijks leven door bedrijven te helpen met architectuur, programmeren en training.

Hanno Embregts – Architect, Java Developer, Tech Advocate & Community Lead

Hanno Embregts is een Java Developer met een passie voor leren, lesgeven en muziek maken. In zijn werk als IT-consultant bij Info Support geeft Hanno de voorkeur aan werk dat snel en veelzijdig is. Daarom combineert hij Java-ontwikkeling, software-architectuur met spreken in het openbaar, leidt hij de Java-community van Info Support en geeft hij cursussen vanuit het Info Support Kenniscentrum. Daarnaast is hij een van de redacteuren van het Nederlandse Java Magazine. Hanno praat en zingt(!) over Java op softwareconferenties.

Peter Wessels – IT Consultant & Passionate Java Developer

Als Java Software Engineer heeft Peter een passie voor geweldige software en zet hij zich in om positieve bijdrage te leveren. Naast zijn dagelijkse werk als IT Consultant ontwikkelt Peter ook webapplicaties als freelance Web Developer.

Sign me up