test automation on screen

Waarom je opdrachtgever misschien niet zit te wachten op je test automation

Automated testing is hot, maar niet iedere opdrachtgever zit erop te wachten. De projecten zijn vaak tijdrovend en arbeidsintensief. Niet direct iets waar managers om staan te springen. Maar als developer is zo’n project niet alleen leuk, het zorgt er ook soms op de lange termijn voor dat je efficiënter kunt werken. Stel: jij bent zo’n developer. Hoe overtuig jij je manager dan dat je toch een automated testing project mag starten?

Vaak is een negatieve houding tegenover een automated testing project het gevolg van een slechte ervaring in het verleden of de aloude angst voor het onbekende. Wij counteren alvast de vier meest gehoorde uitspraken voor je.

"Het vorige project liep ook op niets uit"

De valkuil hier zit in het uitleggen waarom het vorige project op niks uitliep. Dat gaat echter niks opleveren. De angst van de manager zit namelijk niet in het vorige project, maar in wat dit project hem gaat opleveren. Waarom moet hij nogmaals een risico lopen terwijl alles nu toch prima gaat? Leg dus vooral haarfijn uit waarom je dit project wil doen en probeer niet de fouten uit het vorige project te verdedigen.

"Wie gaat dat betalen?"

Ook hier hebben we weer een vraag die eigenlijk de zorg van de manager/ opdrachtgever laat zien. Het is niet dat hij zich werkelijk afvraagt wie dit gaat betalen. De grote vraag is hier ook weer “wat levert het op”. Benoem dus zeker de voordelen van automated testing en hoe dit op de lange termijn geld en tijd kan besparen.

"Hoe draagt dit precies bij aan onze KPI's?"

Soms rapporteer je als developer aan iemand die echt helemaal niets van jouw vak weet. Spijtig, want dan is het vaak lastig uit te leggen waarom jij een bepaald project wil doen. Gelukkig is de KPI-manager op dezelfde manier te overtuigen als de “wie gaat dat betalen”-manager. Beiden willen ze namelijk vooral weten wat het de organisatie (financieel) oplevert.

"Wie gaat dit project precies in goede banen leiden?"

Hier kun je kort over zijn, dat ben jij natuurlijk!

Oké. Nu heb je toestemming voor het starten van het project. Hoe zorg je ervoor dat het een daverend succes wordt?

 

Tip 1: Elimineer alle onbetrouwbare tests

Wanneer je begint met het coderen is het belangrijk om de foutpositieven zo snel mogelijk te identificeren en te elimineren. Op die manier hou je de tests klein, betrouwbaar en beheersbaar en zorg je ervoor dat het project niet uit de hand loopt.

 

Tip 2: Zorg ervoor dat je betrouwbare tests functioneel en zichtbaar zijn

Zorg ervoor dat je de betrouwbare tests zo snel mogelijk functioneel maakt en zichtbaar inzet. Dit betekent dat je ze inbouwt in je pipeline en dat je de testresultaten automatisch doorstuurt naar de stakeholders. Zo creëer je een positieve vibe om je automated testing tool en krijg je waarschijnlijk meer ruimte om je project uit te bouwen.

 

Tip 3: Begin met laaghangend fruit

Omdat je management natuurlijk wil overtuigen van het nut van je project, begin je met het identificeren van laaghangend fruit. Denk aan tests die vrij simpel geautomatiseerd kunnen worden en die je op die manier ook snel zichtbaar kunt maken.

 

Tip 4: Laat de KPI-gedrevenen het geld zien

Probeer inzichtelijk te maken hoe veel tijd er bespaard wordt met het automatiseren van jouw tests. Deze resultaten kun je, samen met de testresultaten, doorsturen naar de KPI-gedrevenen binnen de organisatie. Zo laat je niet alleen de resultaten van de tests zien, maar laat je ook direct zien dat je begrijpt dat de bottom line niet alleen om leuke nieuwe projecten gaat. Jij begrijpt dat het ook daadwerkelijk wat moet opleveren. Dit zal ervoor zorgen dat je project organisatiebreed steun ontvangt en dat je sneller akkoord krijgt op toekomstige projecten.

 

Tip 5: Houd je aan de regels van succesvol automated testing

Als allerlaatste is het natuurlijk ook belangrijk dat je project succesvol is. We gaan ervan uit dat je als tester prima weet hoe je dit moet bewerkstelligen, maar als geheugensteuntje hebben wij hier de 3 basisprincipes van een succesvolle automated test: valideer, hou het klein en programeer niet voor de toekomst. Valideer de positieve uitkomst van je testen om foutpositieven te voorkomen, begin klein en breidt uit wanneer je code stabiel blijkt en programmeer voor de functionaliteiten die er nu zijn, verandert dit in de toekomst? Dan kun je op dat moment de test aanpassen.

 

Wil je meer weten over automated testing of zoek je naar een functie op dit gebied? Neem dan contact met ons op, of zoek zelf naar de juiste baan op onze vacaturepagina.

 

Dit artikel is geschreven door Daniëlle Tertaas.